Termin: - | 1 dni | Cena: 0 PLN |
Termin: - | 1 dni | Cena: 0 PLN |
Dzień 1
Wylot z Warszawy do Tbilisi.
Dzień 2
Przylot do Tbilisi, transfer do hotelu. Odpoczynek. Śniadanie. Wycieczka po
TBILISI ze zwiedzaniem Starego Miasta, świątyni Metechi z XII wieku, dzielnicy Abanotubani z główną twierdzą miasta Narikala. Spacer wąskimi uliczkami miasta wzdłuż sklepów z dywanami i pamiątkami. Następnie zwiedzanie katedry Sioni, głównej świątyni Gruzińskiego Kościoła Prawosławnego z XI wieku, muzeum, gdzie są przechowywane oryginalne dzieła sztuki. Spacer aleją S. Rustaweli, główną ulicą Tbilisi. Po obiedzie zwiedzanie fabryki wina Sarajishvili. W 1884 r. David Sarajishvili rozpoczął swoją pierwszą produkcję brandy korzystając z tradycyjnej technologii. Fabryka w Tbilisi wyprodukowała pierwszą brandy w 1887 r, a w latach 1889-1912 była nagradzana złotymi medalami na międzynarodowych prezentacjach w Paryżu, Chicago, Brukseli i in. W 1913 r. uhonorowana jako Oficjalny Dostawca Dworu. Po prywatyzacji w 1994 r. z inicjatywy nowego właściciela powróciła nazwa Sarajushvili. Następnie zwiedzanie JSC Bagrationi 1882 pierwszej w Gruzji wyspecjalizowanej w produkcji win musujących. Firma założona została w 1937 r. Obecnie Bagrationi 1882 jest liderem na rynku tego typu win, nagradzanym i najpopularniejszym nie tylko na rynku lokalnym, ale i w całym regionie Kaukazu. Powrót do hotelu, kolacja w tradycyjnej restauracji. Nocleg.
Dzień 3
Śniadanie. Przejazd Gruzińską Drogą Wojenną, historyczną drogą wiodącą w góry Kaukazu. Po drodze zwiedzanie imponującej twierdzy ANANURI (XVI-XVII w.) z widokiem na znajdujące się poniżej, utworzone przez zaporę na rzece Aragwi sztuczne jezioro. Przejazd przez Gudauri, miejscowość wypoczynkową, do KAZBEGI. Miasto otoczone jest gigantycznymi górami z malowniczym widokiem na jedną z najwyższych gór - Kazbek (5047 m), jedną z sześciu 5000-metrowych szczytów Kaukazu. Zgodnie z legendą Prometeusz był przykuty do góry Kazbek. Spacer do cerkwi Cminda Sameba pięknie położonej na wzgórzu, z której otwiera się cudowny widok na górę Kazbek. Powrót do Tbilisi. Kolacja w lokalnej restauracji. Nocleg.
Dzień 4
Śniadanie. Przejazd do winnej KACHETII, jednego z najbardziej znanych regionów Gruzji. Zwiedzanie kompleksu klasztornego ALAWERDI (XI w.). Jest on drugim co do wysokości (55 metrów). Następnie zwiedzanie winiarni Schuchmann Wine Company. Niemiecki właściciel i jego firma szybko znaleźli miejsce na rynku gruzińskich cudzoziemców. Po degustacji wina i obiedzie, przejazd do CINANDALI – zwiedzanie domu-muzeum książąt Czawczawadze (XIX w.). Muzeum i ogród zabierają zwiedzających w świat pierwszych mieszkańców domu. Powrót do Telawi. Dla osób chętnych za opłatą możliwość zwiedzania innej wytwórni win - „Telani Valley”, założonej w 1997 r. w tym samym miejscu, w którym w 1891 r. Massano z Bordeaux z Francji wprowadził europejskie praktyki produkcji wina. Massano rozpowszechnił w Gruzji francuską latorośl Cabernet Sauvignon, stwierdzając, że Dolina Teliani ma doskonałe warunki do uprawy tej odmiany. Dziś produkty z tego regionu eksportowane są do 24 krajów świata. Po degustacji wina powrót do Telawi. Kolacja, nocleg
Dzień 5
Śniadanie. Przejazd na miejscowy targ, jeden z najbardziej znanych w regionie. Możliwość zakupu lokalnych produktów. Następnie przejazd do miasta GREMI – zwiedzanie kościoła Archaniołów z XVI w. Kompleks klasztorny położony jest na wzgórzu i składa się z kościoła, 3-piętrowego zamku i winnej piwnicy. Mury chronione są przez otwór strzelniczy i wieże otaczające kompleks. Można tu zobaczyć pozostałości tajnego tunelu schodzącego do rzeki Ints'obi. Dzwonnica mieści muzeum, w którym znajduje się wiele przedmiotów archeologicznych, a także XVI-wieczną armatę. Następnie przejazd do KVARELI i zwiedzanie Gvirabi, specjalnie wydrążonej jaskini, gdzie kilometry w głąb ziemi przechowywane jest wino. Degustacja wina Khareba. Przejazd do GURDŻAANI, słynącego z win. Wizyta w Wine House Gurjaani, gdzie miejscowa rodzina ugości i zapozna z domowym procesem wyrobu wina. Degustacja wina z kwewri (dzwanów zakopanych w ziemi). Następnie zapoznanie się z tradycyjnym sposobem wypiekania chleba, wyrobu tradycyjnego słodkiego przysmaku z owoców „churchkhela”. Obiad z gruzińskimi daniami i nauką wznoszenia toastów. Przejazd do SIGHNAGHI - to przepiękne miasteczko górskie, z którego otwiera się panorama na dolinę Alazani oraz Kaukaz Wschodni. Nazywane jest „Miastem Miłości” ze względu na swoją romantyczną atmosferę. Przejazd do Tbilisi. Kolacja w tradycyjnej restauracji. Nocleg.
Dzień 6
Śniadanie. Przejazd do MCCHETY. Ta dawna stolica Gruzji położona jest w odległości 20 km od Tbilisi. Historycy datują początki miasta na II w. p. n. e. Mccheta była stolicą gruzińskiego królestwa Iberii w latach 500 p. n.e. - 500 n.e. Tutaj Gruzini przyjęli chrześcijaństwo na początku IV w. Samo miasto oraz zabytki architektoniczne są wpisane na listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Zwiedzanie klasztoru Dżwari z VI w. położonego skalnej górze, u podnóża której przepływają rzeki Mtskvari i Aragvi, następnie katedry Sweticchoweli z XI w. Wizyta w Chateau Mukhrani - zamku ufundowanym w 1878 r. przez księcia Mukhrani, spadkobiercę królewskiej rodziny Gruzji. Opuszczony w czasach radzieckich został odrestaurowany w 2003. Degustacja wina z winnic Chateau Mukhrani oraz możliwość spróbowania lokalnej wódki - czaczy. Przerwa na obiad. Powrót do Tbilisi. Kolacja w lokalnej restauracji.
Dzień 7
TBILISI - WARSZAWA
Odlot z Tbilisi do Polski. Przylot do Warszawy.
W cerkwiach obowiązuje odpowiedni strój – panie: chusta na głowę, gdzieniegdzie wymagane są spódnice, panowie – długie spodnie.
©️ Obrazy użyte na podstawie licencji od Shutterstock.com lub pixabay.com, lub własne BT "Bezkresy" s.c.
Biuro zastrzega sobie prawo do wprowadzania niewielkich zmian w programie